Przepisy na ciasteczka dla gryzoni
W oby dwóch przypadkach do składników możemy dodać właściwie wszystko, co nie zaszkodzi szczurom. W moim przypadku były to właśnie rzeczy, które podałem poniżej.
1
Składniki:
pestki dyni
słonecznik
siemię lniane
sezam
ostropest mielony
nasiona chia
babka płesznik
babka płesznik
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj wszystkie składniki, łącznie z miodem, aby powstało ciasto.
2. Przygotuj papierowe foremki i rozłóż proporcjonalnie masę. Nie zapełniaj ich jednak całych, tylko dno, aby masa po upieczeniu miała postać ciastek :).
3. Następnie włóż je do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
4. Po 20 minutach wyjmij ciasteczka z piekarnika.
2. Przygotuj papierowe foremki i rozłóż proporcjonalnie masę. Nie zapełniaj ich jednak całych, tylko dno, aby masa po upieczeniu miała postać ciastek :).
3. Następnie włóż je do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
4. Po 20 minutach wyjmij ciasteczka z piekarnika.
2
Składniki:
soczewica zielona
soczewica czerwona
platki migdalowe
sezam bialy
siemie lniane
otreby owsiane
platki jaglane
banan
Sposób przygotowania:
1.Wymieszaj wszystkie składniki, łącznie z zgniecionym bananem, aby powstało ciasto.
2. Przygotuj papierowe foremki i rozłóż proporcjonalnie masę. Nie zapełniaj ich jednak całych, tylko dno, aby masa po upieczeniu miała postać ciastek :).
3. Następnie włóż je do rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika.
4. Po 20 minutach wyjmij ciasteczka z piekarnika.
2. Przygotuj papierowe foremki i rozłóż proporcjonalnie masę. Nie zapełniaj ich jednak całych, tylko dno, aby masa po upieczeniu miała postać ciastek :).
3. Następnie włóż je do rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika.
4. Po 20 minutach wyjmij ciasteczka z piekarnika.
ooo fajnie wyglądają :) Chyba i swoim dziewczynom takie przygotuje :D
OdpowiedzUsuńA ile można takie ciasteczka przechowywać 'na potem' po upieczeniu? :D
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia, ale myśl, że max miesiąc. :)
UsuńCiasteczka dla gryzoni, coś nowego :) a gryzonie bardzo fajne.
OdpowiedzUsuńZrobiłam te ciasteczka, ale po upieczeniu rozpadły się :( nie były takie twarde. Czy dałam za mało miodu? Łatwiej by było gdyby w przepisie podana była gramatura.
OdpowiedzUsuńCzy można je dawać chomikom?
OdpowiedzUsuń